mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Een bekisting printen en vullen met beton, is dit de toekomst?

Een nieuw voorbeeld van de 3D-print-techniek spuit razendsnel lagen purschuim op elkaar, waardoor een bekisting ontstaat om beton in te storten. Volgens de onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is dit bouwproces sneller vergeleken met 3D-printers die direct beton printen.

Beton_Nieuws_PurschuimHet DCP, de nieuwe machine van het MIT, bestaat uit een aantal onderdelen. Centraal staan twee robotarmen, die voortdurend samenwerken. Aan het uiteinde van de kleine robotarm zit een spuitmond die de twee componenten van het purschuim spuit en zet direct na deponeren flink uit, waarna het al na 30 seconde uit begint te harden. Foto: uit You Tube

Bekisting voor beton printen

De Amerikaanse onderzoekers noemen hun vondst het Digital Construction Platform (DCP) en hebben een andere aanpak dan de meeste 3D-technieken die direct beton printen. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien slimmer, omdat er dan sprake is van één proces. Maar dat speciale printbeton moet aan allerlei eisen voldoen wat betreft vloeibaarheid, snelheid van uitharden en eindsterkte.

In een artikel uit de Science Robotics beschrijven de onderzoekers hun bevindingen. Om het probleem van printbeton te vermijden, wordt eerst de schuimbekisting geprint. Daarna kan men dit storten met elk soort beton. De DCP printer kan eenvoudig naar de bouwplaats gereden worden en is snel en goedkoop. Daarnaast maakt hij ingewikkelde vormen mogelijk die met 'bakstenen stapelen' moeilijker te realiseren zijn. Het schuim van de bekisting fungeert ook als isolatie. Onderdelen als bedrading en verwarmingsbuizen kunnen in de bekisting worden aangebracht, die vervolgens worden afgedekt in de afwerkingsfase.

Open contructie geprint

Om de werking van hun machine te demonstreren, bouwden de MIT-ers een half open, ronde koepel in 13,5 uur. In het artikel beschrijven de onderzoekers de opstartproblemen die ze tegenkwamen. Een motor raakte bijvoorbeeld de tel kwijt, en de dauw in de ochtend gooide roet in het eten en zorgde er voor dat halverwege het bouwen twee lagen purschuim niet goed aan elkaar wilden hechten.

Geen beton in de testconstructie

Het is jammer dat de onderzoekers hun bekisting niet met beton hebben gevuld, want dan hadden ze echt laten zien dat hun methode werkt. "We hebben dit niet gedaan, omdat de structuur op deze manier gemakkelijker op te ruimen was. We weten uit ervaring in de bouw dat een dergelijke bekisting goed te vullen is met beton", schrijven ze in hun artikel. 

Dossier 3D-betonprinten

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon VOBN

Remco Kerkhoven

Communicatie & Marketing

tel. 0318-557478

Volg VOBN via Twitter

Betonwereld bundelt de krachten in het Betonhuis - Cobouw.nl https://t.co/Jcicpsfkwl

K3Delta als eerste zand en grindproducent CSC - VOBN https://t.co/e2rcETCnMw

Mebin, CSC, Duurzaamheid https://t.co/c101QXdv5h

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.