mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Israël bouwt ‘s werelds grootste betonnen zonnetoren

In Israël nadert een enorme zonnecentrale zijn voltooiing. Het Ashalim Solar Thermal Power Station in de Negev-woestijn bevat de laatste technische hoogstandjes op het gebied van thermische zonne-energie, met daarvan het meest in het oog springend de grootste betonnen zonnetoren ter wereld met een hoogte van maar liefst 250 meter.

Beton_Nieuws_ZonnetorenHet ontwerp van de toren komt voort uit de wens om de maximale hoeveelheid energie op te wekken op de beschikbare ruimte van 3,15 km². Foto: Brightsource Energy

 

'Beton' goed voor 320 GWh per jaar

Het project wordt gerealiseerd door een consortium van drie partijen: het lokale Noy Fund, BrightSource Energy dat de geavanceerde zonnetechnologie levert, en GE Renewable Energy, dat de centrale bouwt. Ashalim wordt de eerste thermische zonne-energiecentrale in Israël en heeft een output van 320 GWh per jaar. Dit komt o.a. door de hoge betonnen toren die de maximale hoeveelheid energie kan op te wekken op de beschikbare ruimte van 3,15 km². 

Ruim 50.000 heliostaten

Er staan in cirkels in totaal 50.600 heliostaten opgesteld, computergestuurde spiegels van 4 bij 5,2 m. De spiegels concentreren het zonlicht op de boiler die bovenop de betonnen toren staat. Elk heliostaat bestaat uit vier platte spiegels van ijzerarm glas. Het gestroomlijnde ontwerp maximaliseert het totaal reflecterende oppervlak. De constructie van staal garandeert ondanks het dorre woestijnklimaat een betrouwbaarheid van meer dan 25 jaar. Ook het hart van de zonnecentrale bestaat uit de nieuwste generatie apparatuur. 

Net als traditionele elektriciteitscentrales wekt Ashalim vermogen op door het creëren van stoom die een turbine in beweging brengt om elektriciteit te genereren. Wordt de stoom opgewekt in de boiler die bovenop de toren staat, de turbine bevindt zich aan de voet daarvan. Naast de zonnetoren staat een enorme condensator, die de stoom opvangt nadat deze uit de turbine komt. In de condensator wordt de stoom weer afgekoeld, zodat het water kan worden hergebruikt. Begin 2018 moet Ashalim operationeel zijn.

Bekijk hier de foto's van de bouw van de betonnen toren

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon VOBN

Remco Kerkhoven

Communicatie & Marketing

tel. 0318-557478

Volg VOBN via Twitter

@mebin @VOBN Informatie over nabehandelen? https://t.co/kdKUdfw3iY

De betonquiz! Test uw kennis van #beton en win een tegoedbon van € 100,- https://t.co/4lC5PqJXvM

Kostenbesparing door toepassing kunststofvezels in betonvloer. #beton https://t.co/2HZdDSRtya

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.