mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Megaklus klaar: 80 uur beton pompen op het Jaarbeursplein

Aan de westkant van het Utrecht Centraal station wordt momenteel hard gewerkt aan een compleet vernieuwd Jaarbeursplein. Het storten van ruim 9000 kubieke meter onderwaterbeton voor de vloer van de nieuwe ondergrondse parkeergarage was voor verschillende partijen een non-stop megaklus van 80 uur die uitstekend is verlopen. 

vorige

Betonnen vloer van ongeveer een meter dik

Onder het plein wordt de nieuwe parkeergarage gerealiseerd. Aannemingsbedrijf Bonneveld BV is verantwoordelijk voor het grondwerk, het grondtransport van de uitkomende grond, het duikwerk en het storten van het onderwaterbeton. Het duikwerk wordt in combinatie met Aquatech Diving uitgevoerd en het storten van het beton wordt door Faber Onderwaterbeton verzorgd. Voor het transport zijn Van Wijk Nieuwegein en Gebr. Van der Heiden ingeschakeld. In totaal wordt er 115.000 m³ grond ontgraven tot een diepte van circa 12 meter en wordt er circa 9.100 kuub onderwaterbeton verpompt.

Verschillende bedrijven, één team

De locatie van de bouwput vraagt veel van de verschillende partners. De opstelplaatsen van de betonpompen, de stortmethodiek, het afvoeren van het slib en de stabiliteit van het betonmengsel is gezamenlijk met Bouwcombinatie Jaarbeursplein (de hoofdaannemer, bestaande uit de Volker Wessels bedrijven Visser & Smit Bouw en Van Hattum en Blankevoort), Faber Onderwaterbeton (Faber OWB), Aquatech Diving en betonmortelleverancier Dyckerhoff Basal besproken. Mark Schoorl, commercieel directeur Faber OWB: “Om de kwaliteit, planning en uitvoering te bewaken zaten alle partijen om de 6 uur bij elkaar. Jeroen Toet, projectmanager van de Bouwcombinatie en zijn team hebben hier een coördineerde rol in gespeeld. Dit is belangrijk geweest. Ook al ging het voorspoedig, er blijven tijdens zo'n megaklus punten van aandacht. We zijn voor het beste eindresultaat gegaan en dat was de afgelopen tachtig uur wel te zien aan de ervaren en gemotiveerde medewerkers van de verschillende bedrijven. We hebben de klus als één team geklaard.”

Faber Onderwaterbeton

Faber Onderwaterbeton was met vijf betonpompen, een materiaalwagen, ruim 350 meter leiding en een cateringbus aanwezig op de bouwplaats. Gemiddeld heeft het bedrijf 110 kuub per uur verpompt. Technisch directeur Henk te Boer van Faber: “Bij elke pomp stonden twee mensen, een pompmachinist en een controleur. We gebruikten voor het pompen een dobber en geen buis. Het grote voordeel hiervan is dat het beton niet meteen werd verdicht, dat moet je met een onderwaterbeton nooit doen. In lagen van 10 centimeter is de vloer opgebouwd  Een duiker controleerde op de tast of er geen slibvorming plaats vond bij de eerste laag op de grond en bij de damwandconstructies. Een goede samenwerking tussen het duikers en pompmachinisten is dan wel heel essentieel.”

Belangrijke rol Dyckerhoff Basal 

De betonmortel kwam van Dyckerhoff Basal. Ruim 85% werd uit de betoncentrale in Nieuwegein geleverd. De betoncentrale in Almere stond continu stand-bye. De kwaliteit van het beton werd bewaakt door betontechnologen op de centrale en door een betontechnoloog op de bouwplaats. Vanuit de centrale Nieuwegein is vanaf maandagochtend 06.00 uur tot vrijdagmiddag non-stop totaal 7.600 kubieke meter beton geleverd. Vanuit de centrale Almere is op woensdag en op donderdag extra beton bijgereden. In totaal is er 8.805 m3 beton geleverd in 4,5 etmaal. Dit zijn bijna 800 vrachten beton zodat ca. 120 m3 per uur gemiddeld verpompt kon worden. Dyckerhoff Basal heeft gewerkt in drie ploegen, zowel chauffeurs en als centralepersoneel in Nieuwegein zijn voor deze mega-klus speciaal ingezet. De betonleverancier had een speciale ontheffing om met de truckmixers over de busbanen in het centrum van Utrecht te rijden, zodat het beton op tijd op de bouw arriveerde.

Twee weken uitharden

Op dit moment ligt er een betonnen vloer van ruim een meter dik deze krijgt twee weken om te verharden. De vloer is dik genoeg om de druk van het grondwater te weerstaan. Daarna wordt al het water uit de bouwkuip gepompt en kan er verder gebouwd worden aan de garage, die plaats biedt aan maximaal 800 auto's. De garage en het nieuwe plein erboven gaan volgend jaar open.

 
Meer lezen?

Aannemingsbedrijf Bonneveld BV
Van Hattum en Blankevoort
Visser & Smit Bouw
Faber Onderwaterbeton
Aquatech Diving
Dyckerhoff Basal Betonmortel BV

Naar overzicht
Delen:

Contactpersoon VOBN

Remco Kerkhoven

Communicatie & Marketing

tel. 0318-557478

Samenwerking

BBB samenwerking logo

 

 

bron: www.betonpompbedrijven.nl
Branchevereniging Betonpomp Bedrijven


 

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

Volg VOBN via Twitter

@mebin @VOBN Informatie over nabehandelen? https://t.co/kdKUdfw3iY

De betonquiz! Test uw kennis van #beton en win een tegoedbon van € 100,- https://t.co/4lC5PqJXvM

Kostenbesparing door toepassing kunststofvezels in betonvloer. #beton https://t.co/2HZdDSRtya

Laat alle tweets zien

Lid van VOBN

Logo 14.Dyckerhoff_Basal 150

bron: www.dyckerhoff-basal.nl

Dyckerhoff Basal Betonmortel B.V. - Lid VOBN


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.