mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Waterzuiveringsstation vereist speciale bekisting

Brouwerij Duvel Moortgat (België) investeerde onlangs in de bouw van een nieuw waterzuiveringsstation met 9 meter hoge betonwanden. Speciale kopafsluitingen zorgden er voor dat de totale bekistingstijd ingekort werd. De PERI Formwork Load App liet tijdens de uitvoering alle parameters zien om optimaal te storten.

beton_Nieuws_Peri_02In één fase bekisten en storten levert heel wat tijdswinst op. Maar een wand van 9 meter hoog in één keer storten zorgt ook voor een enorme betondruk. Een juist bekistingssysteem én correcte berekeningen zijn dan van cruciaal belang. Foto: PERI

Tool om juiste bekisting en stortsnelheid berekenen

Ernest Kips, Design Engineer bij PERI: "PERI TRIO is een sterk bekistingssysteem. Voor dit waterzuiveringsstation werd 850 m² TRIO-wandbekisting ingezet. Via centerpennen met een diameter van 20 mm kon aannemer Van Roey vlot betonneren bij een maximale betondruk tot liefst 80kN/m². Dankzij de PERI Formwork Load App, de recent ontwikkelde onlineapp van PERI, wist Van Roey tevens de juiste stortsnelheid te berekenen, zonder risico op een overschrijding van de maximale betondruk of vervormingen. Het is een extra tool om op de meest kostenefficiënte manier te bekisten."

Stortsnelheid 

Voor de bouw van het waterzuiveringsstation zijn telkens twee TRIO-panelen van 330 cm en een paneel van 270 cm horizontaal op elkaar gemonteerd. Daarna werden de panelen in grote vlakken van 45 m² in één enkele kraanbeweging naar de plaats van de bekisting getransporteerd. Door het tweede paneel van 330 cm bovenaan te plaatsen, moesten in dit bovenste gedeelte slechts twee van de drie ankergaten gebruikt worden. Voor dit project betekende dit dat er achteraf 15% minder gaten op te vullen waren. Ook daardoor liep de totale bekistingstijd aanzienlijk terug. Minder gaten levert ook op het vlak van waterdichtheid een belangrijk voordeel op.

Efficiëntie troef

Jeroen Van Hemeldonck, uitvoerder bij Van Roey: "Onze ploeg heeft heel wat ervaring met het TRIO-bekistingssysteem van PERI. Dat is al één voordeel voor ons. Maar een andere grote troef zijn de speciale kopafsluitingen van PERI. Traditioneel werken we aan de koppen van bekistingswanden met stukken hout die tussen de wapening geplaatst worden en vervolgens met balken en zegels aangespannen worden om de wanden af te sluiten voor het betonneren. Bij PERI levert men MTF-middenstukken met bijhorende rubbers. Daarmee kunnen koppen van wanden veel efficiënter en veel rendabeler afgesloten én ontkist worden – tot wel drie keer zo snel! Als we in dit project op de traditionele manier gewerkt hadden, waren twee bekisters hier een volledige dag (oftewel twee mandagen) aan bezig geweest. Dankzij de kopafsluitingen van PERI kon één man de klus op een halve dag klaren."

Bron: Beton- en staalbouw, PERI

Naar overzicht
Delen:

Volg VOBN via Twitter

Rob van Gijzel nieuwe voorzitter Betonhuis https://t.co/Nu8Ur9Fxii

RT @Betonenstaal: CSC door BREEAM erkend https://t.co/6CFbvkUrZa https://t.co/skHEwgC9Yx

Betonwereld bundelt de krachten in het Betonhuis - Cobouw.nl https://t.co/Jcicpsfkwl

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.