mediafilerTwitterLinkedInRSSYouTube
  • Menu
  • Home
  • Login

Romeins beton sterker door zeewater

Amerikaanse onderzoekers van Universiteit van Utah hebben ontdekt dat eeuwenoud, Romeins beton, blootgesteld aan zeewater, door de eeuwen heen veel sterker is geworden. De oorzaak van de gegroeide sterkte lijkt te liggen in de chemische verbinding die het toeslagmateriaal is aangegaan met het cement.

Beton_Nieuws_RomeinMonsters van deze oude Romeinse pier werden met röntgenstralen onderzocht door geologe Marie Jackson. Foto: You-Tube

Waarom is Romeins beton sterker? 

Onderzoeker Marie Jackson lijkt het raadsel van het Romeinse beton te hebben ontrafeld. Zij vond in het beton sporen van mineralen, die weinig op aarde voorkomen en die in een laboratorium moeilijk te maken zijn. Die mineralen moeten zijn gevormd door de inwerking van zeewater en verantwoordelijk zijn voor zijn stevigheid, concludeert Jackson in vakblad American Mineralogist.

Vulkaanas, kalk en zeewater

De Romeinen gebruikten voor hun beton een mortel van vulkaanas, kalk en zeewater, en mengden dat met het zogenoemde aggregaat van vulkanisch gesteente, stukken rots en baksteenresten. Jackson sluit uit dat dit al is gebeurd bij het aanmaken van het beton; deze verstevigende reactie moet na de bouw door zeewater op gang zijn gekomen. Vers Romeins beton is een stuk minder sterk dan het onze, maar de inwerking van het zeewater draait die verhouding om.


Bronnen: Trouw, Marie D Jackson, You-Tube

 

Naar overzicht
Delen:

Volg VOBN via Twitter

Rob van Gijzel nieuwe voorzitter Betonhuis https://t.co/Nu8Ur9Fxii

RT @Betonenstaal: CSC door BREEAM erkend https://t.co/6CFbvkUrZa https://t.co/skHEwgC9Yx

Betonwereld bundelt de krachten in het Betonhuis - Cobouw.nl https://t.co/Jcicpsfkwl

Laat alle tweets zien

Een vraag over beton?

Neem contact op met een bij VOBN aangesloten betonmortelfabrikant.

Landkaartje centrales

 

 

 

 

 

 

Zoek betoncentrale


 

VOBN sluit alle aansprakelijkheid uit, die verband houden met het gebruik van informatie uit deze site. Zie disclaimer in www.vobn.nl.